Актуални агро новини.Добра реколта от рапица в ЕС.

Повече от 20 милиона тона рапица ще приберат земеделските стопани в Европейския съюз, смятат експерти от различни институции и маркетингови организации. Прогнозата е занижена с половин милион тона спрямо януарската, но количеството остава по-голямо от миналогодишното.

В повечето страни посевите са в добро състояние, само в Полша се очакват по-големи щети след суровата зима. Това е и основната причина за занижената прогноза. Очакваната реколта е в размер на близо 3 милиона тона.

Във Франция площите са били намалени със 7 процента спрямо 2016-та и това ще ограничи реколтата, смятат експертите. Подобно на други държави, и във Франция в момента времето е сухо, което би могло да повлияе отрицателно на развитието на посевите.

За Германия се очаква реколта от 5 милиона тона, с 500 хиляди тона повече от предишната година. Това се дължи основно на разширените с близо 1 процент площи.

Повечето стопани обаче се оплакват от забраната за употреба на препарати за растителна защита и се опасяват, че обработваемите им площи ще бъдат нападнати от вредители. За британските фермери това е най-големият проблем. Затова там площите са най-малките от 13 години насам. 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));