Актуални агро новини.Двойни стандарти при храните.

Двойни стандарти при храните. През следващата седмица Съветът по селско стопанство и рибарството на Европейския съюз ще обсъди темата в рамките на редовното си заседание. Словакия и Унгария настояват за законодателни промени, с които да се ограничи възможността производители да предлагат по-некачествени продукти в страните от Източна Европа.

Членовете на Съвета ще обсъдят въпроса на заседание, насрочено за 6 март. Гарантирането на едно и също качество на идентични храни при свободното движение в рамките на европейския пазар е основен въпрос. Някои неетични практики в търговията с храни са честа практика. Проблемът ще бъде  подробно проучен и дискутиран по време на заседанието.

Припомняме, че словашките власти наскоро проведоха лабораторни анализи на 22 хранителни продукта и установиха значителни разлики в 10 от тях – млечни храни, напитки, рибни изделия, подправки, чай. Налице е подмяна на плодове с оцветители и плодови ароматизатори, животински мазнини с растителни, по-ниско съдържание на месо. Използват се изкуствени подсладители вместо захар, както и по-нискокачествени опаковки. Инспекторите в Унгария също са стигнали до подобни изводи. Въз основа на обществения интерес, Унгария и Словакия ще продължат да извършват допълнителни изследвания за защита на потребителите и тяхното доверие в качеството на храните в целия Европейски съюз. Експертите подчертават, че храните не са опасни за здравето на хората, но проблемът има по-скоро етична страна. 

 

 

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));