Актуални агро новини.Тютюнопроизводители затвориха за кратко пътя Свиленград – село Пъстрогор.

Тютюнопроизводители затвориха за кратко пътя Свиленград – село Пъстрогор, който води до Старозагорска и Ямболска област. Протестът е заради неизплатените им пари за произведената продукция. Към фермерите от Хасковска област се присъединиха тютюнопроизводители от Шуменско, съобщава БНР.

Хората са недоволни от последните решения на Консултативния съвет в Министерство на земеделието. Според протестиращите националните доплащания се разпределят несправедливо, защото при повече продукция държавата плаща по-малко. Засегнати са близо 8000 тютюнопроизводители, които са предали по над 2 тона тютюн.

Националните доплащания за предалите над 2 тона тютюн е по 1.54 лева на килограм, а за тези производители - до 1 тон, е 2.75 лева , недоволстват хората.

Тютюнопроизводители от Шуменска област, които се присъединиха към протеста, недоволстват срещу забавеното заплащане на тютюна, който вече са произвели и предали, а фирмата, която го е изкупила, бави плащанията. В знак на протест хората запалиха бали с тютюн.