Актуални агро новини.Съкращения на аграрния бюджет на Общността подготвя германският еврокомисар Гюнтер Йотингер.

Съкращения на аграрния бюджет на Общността подготвя германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който зае освободеното от Кристалина Георгиева място на вицепрезидент, отговарящ за бюджета и администрацията. Въпросът е кои разходи да се плащат от Европейския съюз и кои да останат за националните правителства.

Още преди края на тази година Йотингер смята да представи проектобюджет за периода след 2021-ва. За целта се проверяват всички разходи на Европейския съюз – от сектора на земеделието до външната политика. Въпросът е дали Съюзът да ги поема, или страните-членки, обяви комисарят пред германски вестник. "В тази връзка селското стопанство, за което се харчат 40 процента от общия бюджет, трябва да се подготви за съкращения", допълни той.

Европейският съюз е изправен пред нови предизвикателства, които струват много пари, смята комисарят. За опазването на външните граници ще са нужни поне няколко милиарда евро годишно, както и за интеграцията на бежанците и за общата отбранителна политика. От друга страна приходите ще намалеят с поне 9 милиарда, след като Великобритания напусне Евросъюза. За да се компенсира тази липса, останалите страни ще трябва да внасят повече. Едно от перата, от които Брюксел може да пести, е подкрепата за туризма, посочваоще Йотингер. Според него тази сфера трябва да се поеме от отделните региони, които са много по-компетентни.

Допълнителни приходи биха могли да дойдат от акциза върху горивата. Всяка държава би могла да внася 1 до 2 цента на литър в европейския бюджет, без обаче да се налага нов специален акциз.

, 'script', 'facebook-jssdk'));