Актуални агро новини.И България е против "двойните стандарти" при храните в Европа.

България ще се присъедини към Вишеградската четворка в искането ЕК да забрани на компаниите да продават продукти с различен състав и качество под една марка. Това съобщи министъра на земеделието и храните Христо Бозуков, цитиран от в. 24 часа, пише dir.bg.

Четворката - Чехия, Словакия, Унгария, Полша, реши да подеме съгласувани действия пред Европейската комисия против "двойните стандарти" при храните в Европа - за бедни и за западни страни.

Министър Бозуков е уверил, че ще постави въпроса на днешното заседание на съвета на министрите в Брюксел.

Като "недопустима дискриминация" е окачествил той предлагането в Източна Европа на продукти по-лошо качество и с повече сол, мазнини, изкуствени подсладители.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", казва пък министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка пред Ройтерс.

И неговата страна се присъедини към недоволството след изследване на Словакия, което доказва съмненията, че мултинационалните компании имат различни рецепти за Източна и Западна Европа.

В специализирани тестове 22 известни маркови хранителни стоки, продавани в западните и словашките магазини, бяха сравнени по качество.

Оказало се, че в продаваните в Словакия колбаси има по-малко месо и повече мазнина и вода, в млечните продукти - по-малко белтъчини, в шоколада - по-малко какао. И словашките варианти на всички тези продукти съдържали повече оцветители, подсладители и консерванти.

, , fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));