Актуални агро новини.Неков: Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа.

„Скандално е, че Комисията чака ние сами да докладваме храните втора класа, които консумираме. Има анализи, които доказват, че храни продавани под една и съща марка в Източна и Западна Европа имат различно съдържание на месо, вода , мазнини и оцветители. Изглежда, че бизнес-производителите от Западна Европа все още гледат на страни като България като на втора класа граждани, на които може да се пробутват по-некачествени храни.“ Това коментира българският евродепутат Момчил Неков във връзка с провелото се заседание на срещата на министрите на земеделието на ЕС вчера, където двойните стандарти при храните са били обсъдени по инициатива на някои страни от Централна Европа.

Европейската комисия е призовала държавите членки да ѝ изпращат информация за случаи на двойно качество на храните, стана ясно след дискусията. „С подобни призиви Еврокомисията бяга от отговорност и застава на страната на производителите от Западна Европа. Тя чака сами да я информираме, вместо да предприеме конкретни и ясни законодателни стъпки да предотврати това налагане на двойни стандарти в Европа. Същевременно обаче българите продължават да консумират по-нискокачествените храни.“ допълни българският евродепутат, член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони към Европейския парламент. 

Според анализите инициирани от Унгария и Словакия става ясно, че колбаси в Западна Европа са с по-високо съдържание на месо, докато в колбасите от същата марка, но за магазините в Централна и Източна Европа, слагат повече мазнини, вода и оцветители. Доклади на Световната здравна организация алармират, че в България много хора страдат от проблеми на сърдечносъдовата система, един от причинителите за което са именно нискокачествените и мастните храни. „В рамките на единния европейски пазар трябва да се изискват и прилагат еднакви стандарти, особено за продукти, пряко засягащи човешкото здраве.“ коментира Момчил Неков. Очаква се темата да продължи да бъде обсъждана на експертно ниво в Брюксел идните месеци.