Актуални агро новини.България е над средното ниво по еврофинансиране на Континента.

По първи и втори стълб България получава 396 евро на хектар. Това поставя страната ни над средното ниво в Общността. В същото време 80 процента от евросубсидиите отиват при едрите земеделци. Ощетени остават животновъдите и дребните производители на плодове и зеленчуци. Предизвикателствата пред Общата селскостопанска политика бяха обсъдени на форум в столицата.

По първия стълб страната ни получава 248 евро на хектар, заяви Алберт Дес, член на Комисията по земеделие и селски райони. Евродепутатът даде за пример провинция Бавария, където средствата се използват най-вече за инвестиции в селското стопанство.    

Според Дес средствата по първи стълб трябва да бъдат уеднаквени за всички държави-членки, а финансирането по втори стълб да се насочи към екологизиране и изследователска дейност в земеделието. Петя Ставрева от Балканската земеделска камара подчерта, че през първите 10 години на еврочленство в страната ни тече процес на намаляване на броя на малките фермери и увеличаване на броя на стопанствата с големи площи. От 2007-ма насам обработваемите земеделски земи у нас са се увеличили от 3 млн. хектара на 3,7, но същевременно с това броят на малките стопанства е намалял с 49 на сто.

Сериозен проблем за родното земеделие остава голямата разпокъсаност на земята, а главната цел на ОСП е да се произвеждат достатъчно храни за населението на Континента.

Експертите допълниха, че сега е моментът да бъде осигурена подкрепа за създаването на кредитни кооперации, гаранционни фондове и други финансови инструменти за подкрепа на малките производители у нас.

Автор: Мирела Спасова

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));