Актуални агро новини.Европейската зърнена реколта тази година ще бъде на нивото от 2016-та.

Европейската зърнена реколта тази година ще бъде на нивото от 2016-та. Прогнозата е на експерти от най-голямата организация на земеделски производители и кооперации в Общността КОПА и КОДЖЕКА. Специалистите предвиждат реколта от близо 300 милиона тона.

Анализаторите прогнозират 142 милиона тона мека пшеница. От КОПА и КОДЖЕКА очакват добивите от единица площ да нараснат  до 6 тона от хектар.

При ечемика има намаление на площите, затова реколтата в Европейския съюз ще падне от 59 на 55 милиона тона. Прогнозата за царевицата е на миналогодишното ниво. Фермерите във Франция ще приберат с 10 милиона тона повече зърнени култури, отколкото през 2016-та, смятат експертите. В Германия, Обединеното кралство и Полша няма да има съществена разлика с миналогодишната реколта. В Испания обаче тя ще бъде с 4 милиона тона по-малко, а в Австрия – с половин милион тона.

Няма да има разлика и при количествата от маслодайни и протеинови култури , се казва още в прогнозата на най-голямата европейска фермерска организация  КОПА и КОДЖЕКА.