Актуални агро новини.Земеделската политика на ЕС се нуждае от промяна.

Земеделската политика на ЕС води до негативни промени в климата на Земята и нейната природа ,  унищожава дивите животни, вреди на здравето на хората и работи в ущърб на малките и средни селскостопански производители, както и на селските общности, смятат от БДЗП.

„Основният двигател на тази система е Общата селскостопанска политика (ОСП) – една от най-старите, най-влиятелните, най-оспорваните и най-скъпи политики на Европейския съюз. Затова нека я поправим заедно– нека се чуе общият ни глас по въпроса за бъдещето на земеделието!“, за това призовават от дружеството.

Припомняме, че европейската комисия наскоро започна мащабна публична консултация по въпроса за бъдещето на ОСП, която ще продължи до 2 май 2017 г. От БДЗП смятат, че сега е моментът да се чуе гласът на различни сектори и държави.

По-добрата селскостопанска система в Европа би била не само по-устойчива, но и по-здравословна и справедлива спрямо всички – тя ще бъде от истинска полза едновременно за хората, включително за земеделските стопани и за природата, като ще подсигури нашето бъдеще в краткосрочен и дългосрочен план.

Ето и каква трябва да бъде ОСП според БДЗП:

Справедлива – за земеделските стопани и за селските общности. Устойчива спрямо околната среда– за чист въздух и вода, здрава почва и процъфтяващ растителен и животински свят. Здравословна – за добра храна и добро физическо състояние. Глобално отговорна – за устойчивото развитие и климата на планетата ни.