Актуални агро новини.Момчил Неков: Безмитният внос в ЕС на ориз от трети страни трябва да бъде ограничен.

„Безмитният внос в ЕС на ориз от трети страни трябва да бъде ограничен.“ Това заяви Момчил Неков по време на обсъждане относно текущите търговски преговори на ЕС с трети страни по време на заседание на Комисията по земеделие в Европейския парламент. „Представителите на оризопроизводителите от България, Италия, Португалия, Гърция, Франция, Испания и Унгария приеха декларация , в която се обединиха около това, че секторът трябва да бъде ефективно признат за „чувствителен“. Ако бъде признат за такъв, то оризът ще има специален статут по време на преговорите с трети страни и може да бъде изключен от споразуменията с тях“, коментира българският евродепутат.

Ориз се отглежда основно в страните от Южна Европа - Италия произвежда около 65% от ориза в ЕС. Другите страни производителки са България, Гърция, Португалия, Испания, Франция, Румъния и Унгария. В сравнение с нивата от 2008/2009 г., вносът на ориз в ЕС се е увеличил с близо 65%. Това силно усещат европейските производители.  Затова те се обединяват в апела си за специална защита към сектора. „Оризопроизводството е високо специализирано и играе важна роля в управлението на водите. Има и важна екологична стойност, понижава риска от наводнения, за това към него трябва по-специално отношение“ заяви Момчил Неков по време на заседанието на земеделската комисия.

Миналата година по данни на НСИ сме внесли около 28 000 тона ориз. Около една трета е дошъл от Камбоджа, Индия, Мианмар и Тайланд. Българските производители се опасяват, че вносът на ориз от тези страни, където производствените разходи и административните изисквания са по-ниски,  ще продължава да подбива цената на родното производство. През декември ЕС приключи преговори за свободно споразумения с Виетнам. Споразумението гарантира безмитен внос на 20 000 тона годишно виетнамски ориз в ЕС. „Допълнителен безмитен внос ще притисне още повече родното производство. Секторът у нас и в Европа има нужда от подкрепа по редица причини. Наличието на арсен в азиатския ориз е сериозен повод да търсим и консумираме повече български ориз. Консумирането на български ориз означава и повече българско производство и развитие на селското стопанство у нас. Затова трябва да се действа в посока целенасочена подкрепа за сектора“, коментира евродепутатът Момчил Неков.