Актуални агро новини.Вирусът на птичи грип в Европа е пренесен от диви патици.

Вирусът на птичия грип, довел до епидемията в Европа, е пренесен от диви птици. Това показват изследванията на учените от Федералния институт за здравето на животните в Германия.

В разгара на епидемията природозащитни организации обвиниха птицевъдния бранш, че причина за разпространяването на болестта е внасянето на заразени фуражи и дълбоко замразени пилета от Азия. Учените от Института опровергават това твърдение, като доказват, че първите регистрирани случаи в Германия са били при диви птици, а чак след това епидемията е плъзнала и във фермите. Учените по генетичен път са проследили напредването на вируса и неговите промени от Източна Русия към Централна Европа. То се припокрива с миграционните маршрути на различни видове птици от Монголия към Европа. Според изследователите вирусът е пренесен по този начин, а и няма никакви доказателства за заразени фуражи.

За първи път вирусът на птичия грип е регистриран през 1878 година, но чак през 90-години на миналия век случаите зачестяват и имат по-значителни последствия. Според научните среди това се дължи на ръста на птицевъдните стопанства, особено в Азия. Така са се създали повече възможности за прехвърляне на заразата от домашни на диви птици и обратно. Учените не препоръчват обаче ваксинация на домашните птици, тъй като по този начин животните остават носители на вируса, без да показват болестни симптоми.

Междувременно, в Германия на повечето места бе отменено задължението за птицефермите да държат животните на закрито. Въпреки това, опасността още не е преминала и забраната за пускане на птиците на открито остава за райони, близки до големи водни площи, където се събират много прелетни птици.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));