Актуални агро новини.Нов план за подобряване на селскостопанската продукция в Китай.

В Китай публикуваха петгодишен план за повишаване на качеството на селскостопанската продукция. Документът на земеделското министерство в Пекин включва мерки за проследяване на продукти, сред които ябълки, чай и свинско месо от производителя до крайния потребител.

През следващите пет години близо 97 процента от основните селскостопански продукти ще бъдат тествани за качество. През 2015-та на такива проверки са били подложени зеленчуци, домашни птици и други селскостопански животни. Сега властите смятат да изградят платформа, чрез която всеки продукт да може да бъде проследен обратно до региона и предприятието, в което е произведен. С особената подкрепа на министерството ще се ползват неправителствени организации, които контролират селскостопанската продукция, и които подават сигнали за нарушения. Проследяващата платформа вече е била тествана пробно в някои райони. Парламентът в момента разглежда вариант на Закона за качеството и безопасността на селскостопанската продукция, в който ще бъдат включени точки, касаещи осигуряването на възможност за проследяване на селскостопанските продукти. Министерството съобщава, че все още са налице познатите проблеми, свързани със следи от пестициди и замърсяването на околната среда в местата, където се произвеждат храните.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));