Актуални агро новини.Големи области от Амазонските гори са изложени на риск.

Тропическите гори на Амазонка най-вероятно са изправени пред пред „смъртоносна спирала“ – циклично повтаряне на обезлесяване и засушавания – през следващия век, сочи ново проучване, пише greentech.bg. Данните идват от Потсдамския институт за изследване на влиянието на климата в Германия. И макар че е малко вероятно цялата гора да изчезне от лицето на Земята, все пак големи области от региона вече са изложени на риск, според проучването.

Проучването е изследвало какво може да последва, ако изменението на климата води до все по-чести и по-интензивни сухи сезони в региона. На пръв поглед е очевидно, че намаляването на валежите ще води до измиране на много дървета и намаляване на горите. Това обаче не е всичко. Свиването на горите поражда по-интензивни регионални засушавания. Когато тези два фактора се „срещнат“, комбинацията може да доведе до една повтаряща се, ускоряваща се цикличност, способна да унищожи големи части от гората.

Засега не е ясно колко точно от Амазонието е в опасност – компютърните модели показват, че „смъртоносната спирала“ може да доведе до изсъхване на гори, което е в състояние да застраши 38 на сто от тропическите лесове покрай Амазонка. Въпреки това учените подчертават, че в крайна сметка потенциално изложени на риск са по-голямата част от джунглите в региона.

Все пак бъдещето не е толкова безнадеждно, казват учените. Проучването е установило също, че колкото по-разнообразна е растителността в даден район , толкова по-малко податлив е той на въздействието на „смъртоносната спирала“. Затова запазването и увеличаването на биоразнообразието може да бъде важен инструмент за защита на Амазонието – както и на други уязвими региони – от най-лошите последици от изменението на климата.