Актуални агро новини.ЕК обмисля пълна забрана за неоникотиноидите.

Неоникотиноидите да бъдат напълно забранени за употреба в растителната защита. Това предложение се обсъжда от Европейската комисия, още преди новото гласуване за продължаване на мораториума, насрочено за ноември тази година.
 
Комисията иска да забрани веществата клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам, използвани в растителната защита. Предложението се базира на актуален доклад на Европейският орган за безопасност на храните, според който препаратите са опасни за пчелите и други опрашващи насекоми. Ще остане обаче възможността да се прилагат в парникови съоръжения. Забраната би могла да влезе в сила още тази година, ако на следващото заседание на страните-членки през май се стигне до мнозинство.

Препаратите бяха временно забранени за предварителна обработка на посевен материал още през 2013 година. По време на мораториума ЕФСА имаше задачата да изследва доколко това е целесъобразно и да изготви ново становище. През 2016-та Франция стана първата държава в Европейския съюз, която издаде пълна забрана за неоникотиноиди. Тя влиза в сила от началото на следваща година. В други страни, като Германия например, мораториумът се отнася за предварителната обработка на посевни материали от рапица и зърнени култури, но не и за инсектициди, прилагани по време на вегетационния период.

, 'script', 'facebook-jssdk'));