Актуални агро новини.Ръст на млекопроизводството в Германия.

Производството на овче и козе мляко в Германия бележи ръст. 370 са фермите в сектора. Статистиката е на федералната програма за биоземеделие. Центровете на производство са предимно в южната част на страната.

35 хиляди кози и 8 хиляди и 500 овце се отглеждат в Германия. Всяка четвърта овцеферма и половината стопанства с кози се намират в провинциите Бавария и Баден-Вюртемберг, като 65 на сто от фермите работят по биостандарти.

Наскоро проведено проучване, в което са участвали фермери, преработватели и търговци, е установило, че търсенето на продукти от овче и козе мляко расте. Местното производство обаче все още не е достатъчно, въпреки че през последните години има постоянен ръст, като дефицитът се покрива с внос.

През изминалите няколко години по-голямата част от суровината е била пласирана чрез директни продажби от фермите. Днес все повече стопанства доставят млякото в специализирани мандри, като това се отнася най-вече за козето.

Едно от най-големите предизвикателства за бранша е трудоемката работа във фермите, става ясно от проучването. Стопаните не разполагат с достатъчно работна ръка, а доходите им не са достатъчно, за да наемат.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));