Актуални агро новини.ГМО Отново без решение за три сорта царевица.

 

Бъдещето на три сорта генно модифицирана царевица в Европейския съюз остава неясно. При поредното гласуване на ниво експерти в Брюксел не

се намери мнозинство нито "За" , нито "Против".

Първият опит за решение по въпроса се провали преди два месеца и половина. Става дума за царевица, чийто генетичен код е променен така, че да е устойчива на различни видове вредители. Един от въпросните сортове вече има разрешение за отглеждане в Европа, но предстои удължаването на срока.

Повечето от страните-членки гласуваха с "въздържал се". От групата на Зелените в Европейския парламент изразиха остра критика, обвинявайки съответните правителства, че само отлагат непопулярното решение и искат то да бъде взето от Европейската комисия. А след това щели да се оплакват от "наложеното от Брюксел", като по този начин ще дават храна на евроскептиците и популистите.

В подобна ситуация, когато страните-членки не могат да се споразумеят, правилата на Съюза предвиждат решението да бъде взето от Европейската комисия. Според нея трите сорта царевица не носят риск.