Актуални агро новини.Помощ от ЕС в размер на 40 милиона евро смята да поиска Германия заради епидемията от птичи грип.

Помощ от Европейския съюз в размер на 40 милиона евро смята да поиска Германия заради епидемията от птичи грип. Това обявиха от земеделското министерство на страната.

Според предварителни изчисления , загубите за стопаните са в размер на много повече от 40 милиона евро, но компенсациите за принудително умъртвените над 1 милион птици се изплащат от застрахователни каси. Щетите за производителите на яйца обаче, особено при тези със свободно отглеждани животни, не се поемат от държавата. Междувременно няколко големи търговски вериги в страната продължават да изкупуват яйцата на по-високите цени.

Емисиите на метан, получен от земеделския сектор, ще нараснат значително през следващите няколко години

Емисиите на метан, получен от земеделския сектор, ще нараснат значително през следващите няколко години. Тези опасения изразяват  учени от германския Център за климатични изследвания. Други източници на химичното съединение са пречиствателни станции и сметища.

Заради все по-голямото търсене на месо по света се отглеждат все повече говеда. Всяко от тях произвежда ежедневно около 200 литра метан, се казва в публикация на Центъра. Според учените изхвърленото от кравите количество газ ще се увеличи с около 5 процента през следващите години. Причината е, че заради климатичните промени хранителната стойност на фуражните растения все повече намалява, обясняват учените. Затова се налага говедата да поемат по-големи количества и да преживят по-дълго, което води до производството на повече метан. Такива процеси се наблюдават в Северна Америка, Централна и Източна Европа и в Азия. В тези части на света животновъдството бележи най-голям ръст. Затова учените призовават селското стопанство да насочи усилията си към отглеждането на растения с по-висока хранителна стойност. Трябва да се намали и глобалната консумация на месо. Метанът действа 25 пъти по-силно на атмосферата, отколкото въглеродния двуокис.