Актуални агро новини.„Гората е живот“ е мотото на Седмица на гората 2017.

„Гората е живот“ – това е мотото , под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017-а. Най-голямото събитие в горския сектор започва официално на 3 април. По време на цялата седмица са предвидени събития, които ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, както и природните паркове.

СЪБИТИЯ ЗА СОФИЯ:

Един от основните акценти по места е успешната инициатива „Лесовъд за един ден“. Тази година, в София, тя ще се открие от зам.-министър проф.д-р Иван Палигоров и ще се проведе на 1 април /събота/ в парка на Свободата /Борисова градина/. В нея горските служители ще  демонстрират дейностите по опазване и грижа за природата. На децата ще бъде дадена възможност чрез интерактивни игри и занимателни беседи с лесовъди да научат повече за лесовъдската професия, горските екосистеми и процесите, които протичат в тях. По традиция, в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“. Това ще стане на официалното откриване на Седмицата на 3 април /понеделник/ от 11 часа, в Националния исторически музей, гр. София. Традиционното залесяване за София ще се проведе на 7 април /петък/ от 11 часа, на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко“ – Студена. Предвидена е пресконференция.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.
След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.
От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.