Актуални агро новини.Джорджия стана четвъртият американски щат, в който има случаи на птичи грип.

Джорджия стана четвъртият американски щат, в който има случаи на птичи грип. Нископатогенният щам Н7 е засегнал ферма за пуйки. Всичките 18 хиляди птици в стопанството е трябвало да бъдат умъртвени.

През последните седмици птичият грип беше установен в Алабама и Тенеси, както и в Кентъки. Джорджия е един от центровете на птицевъдството в Съединените щати с няколко големи ферми с по няколко десетки хиляди животни.

Според щатските власти в столицата Атланта, регистрираният вирус е бил вероятно нископатогенен, тъй като птиците в стопанството не са показали признаци на заболяване. То е било установено при рутинна проверка на месо, доставено в преработвателна компания.

Въпреки слабата заплаха за съседни ферми, властите са наложили строги контролни и охранителни мерки, понеже птицевъдството е един от основните сектори на икономиката на щата.

Предполага се, че заболяването е пренесено от диви птици, дошли от някой от съседните щати. Според властите няма опасност болестта да се прехвърли на хората.

Заради птичия грип големи вносители на американско птиче месо и яйца като Южна Корея, Тайван, Япония и Хон Конг вече ограничиха доставките.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));