Актуални агро новини.С малко над 1 процент са поевтинели хранителните стоки в САЩ през 2016-та.

С малко над 1 процент са поевтинели хранителните стоки в Съединените щати през 2016-та. Това се случва за първи път от близо петдесет години насам. Това обявиха от земеделското министерство.

Според данните на агроведомството за поевтиняването са отговорни различни фактори. При животинските продукти – месо, яйца и мляко – е имало значително увеличение на производството. Към това се прибавят и по-ниските транспортни разходи в резултат на по-евтините горива през първото полугодие, както и поскъпването на долара спрямо другите световни валути.

За изминалия половин век цените на храните в Съединените щати са се покачвали със средно по 4 процента на година. Най-голям ръст е имало през 1973 и 1974 година с над 15 на сто. Това са годините с най-висока инфлация в страната, породена от световната петролна криза. В края на първото десетилетие на 21-и век пък е отчетено най-слабото поскъпване, след като финансовата криза от 2007-2008г. натисна цените на много стоки и услуги, включително на храните.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));