Актуални агро новини.Започва Седмицата на гората.

„Гората е живот“ – това е мотото, под което ще премине традиционната Седмица на гората през 2017-а. Най-голямото събитие в горския сектор започва днес, 3 април. По време на цялата седмица са предвидени събития, които ще запознават хората с грижата за българската гора, както и с екосистемните ползи от нея.

В различните събития, част от Седмицата на гората ще се включат структурите на шестте държавни горски предприятия, Изпълнителна агенция по горите, регионалните дирекции по горите, както и природните паркове.

СЪБИТИЯ ЗА СОФИЯ:

По традиция, в рамките на Седмицата на гората ще бъдат връчени наградите „Лесовъд на годината“. Това ще стане на официалното откриване на Седмицата на 3 април от 11 часа, в Националния исторически музей, гр. София. Традиционното залесяване за София ще се проведе на 7 април /петък/ от 11 часа, на територията на Държавно ловно стопанство „Витошко“ – Студена. Предвидена е пресконференция.

Седмицата на гората се чества от 1925 година. Тогава в България се провежда първият празник на залесяването. Девет години по-късно стажант-лесовъдът Георги Минков предлага честването да продължи цяла седмица.

След Втората световна война, през 1956 г., празникът е възстановен. Оттогава датира традицията той да стартира в първата седмица на април.
От тази година Седмицата на гората има и свое постоянно лого. То е дело на Христо Ангелов. Запазеният знак бе отличен в рамките на конкурс, проведен преди година.

В свое приветствие министър Христо Бозуков поздрави всички лесовъди, горски служители и работници по случай професионалният празник.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));