Актуални агро новини.Майстори хлебари предизвиква с конкурс „Семе българско“.

„Никой не е по-голям от хляба“ е стара българска поговорка, показваща отношението на българина към хляба, неговото място и значение в живота и бита му като сакрален символ, носещ дълбок смисъл и заряд в себе си. Хлябът е Божествено благо, основа на живота, почитана храна от хилядолетия, един от малкото живи културни мостове, чрез които бихме съживили родовата памет и възстановили заличените следи на миналото.. Хляб наричат за здраве, благоденствие, благословение, опрощение... С хляб и сол посрещат скъпи и желани гости.

Неизменна част от концепцията на фестивала „Семе българско“ и тази година ще е конкурсът „Никой не е по-голям от хляба“ – за домашно приготвен сладък хляб със семена, произведен по традиционни рецепти и съвременни технологии. Компетентно жури ще отличи и награди победителя, а победителят – майстор хлебар, ще спечели чувал с брашно, осигурен от мелница „Балван“.

На връх Лазаровден, 8 април, ще бъде направена възстановка на българския народен обичай Лазаруване. В тазгодишната инициатива „Хоро на мегдана“ в същия ден известната фолклорна певица Цветелина ще покани гостите на фестивала да се включат във фолклорен маратон.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));