Актуални агро новини.Италия, Словакия и Холандия съобщават за салмонела.

Италия, Словакия и Холандия съобщават за открита салмонела в месо, доставено от Бразилия. Патогенът е открит в замразено птиче месо. Новината идва дни след като xpaнитeлнo-пpepaбoтвaтeлни пpeдпpиятия в латиноамериканската страна спряха работа заради paзcлeдвaнe за продажба нa paзвaлeнo мeco.

Италианските власти докладват, че са открили салмонела в замразени пуешки гърди, внесени от Бразилия. Подобно съобщение прави и Словакия – патогенът е открит в замразени осолени пилешки гърди. Тестването е извършено в Братислава. Някои от продуктите вече са били изпратени до ресторанти в цялата страна. Холандия също съобщава, че патогенът е открит в замразени осолени пилешки гърди. Редица страни са засилили контрола върху вноса на месо от Бразилия в отговор на полицейското разследване в страната. Припомняме , че то е насочено срещу схема за плащане на подкупи за издаване на здравни сертификати за храни, негодни за консумация.

Китай, Чили, Египет и Хонконг отново отвориха пазарите си за бразилско месо, след като първоначално забраниха изцяло вноса от латиноамериканската страна. Бразилия веднага въведе по-строги изисквания за проверка и повишаване на санкциите за нередности. Мярката предвижда увеличаване от ​​12 000 до 500 000 бразилски реала за нарушителите.