Актуални агро новини.Фермери алармират, че са орязани от подпомагане при определянето на слоя за допустимост.

Фермери от страната алармират, че са орязани от подпомагане при определянето на слоя за допустимост, коригиран чрез самолетни снимки. При подаване на възражения, част от корекциите са в полза на стопаните. Според тях проблемът е генерален – производителите нямат никаква яснота по какъв критерий се случва това, съобщава телевизия Агро ТВ.

Георги Михайлов обработва над 7 хиляди декара в землището на Костенец. Земите, определени като недопустими за подпомагане след последните снимки са 500 декара. Това означава, че Георги ще изгуби 25 хиляди лева. След възражението, 250 декара са върнати в допустимия слой. Георги обаче не знае по какъв критерий се случва това. Смята, че проверките трябва да се правят по друг начин.

Друг пример е Юлиан Георгиев и неговият баща, които обработват над две хиляди декара земя. След самолетните снимки, близо половината от тях са определени като недопустими за подпомагане. След възраженията от страна на фермерите – за около 400 декара няма да получат субсидии.

Проблемът не може да бъде решен на местно ниво – нито в служба „Земеделие“, нито от управата на общината, категорични са и двамата стопаните.

Повечето стопани в страната, подобно на тези в Костенец още не са получили парите си за необлагодетелствани региони. На 24 март на сайта на аграрното министерство излезе съобщение, че парите ще бъдат преведени до две седмици. Това означава, че до 8 април фермерите от планинските райони трябва да получат подпомагането.

Подробности гледайте в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Анета Божидарова

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));