Актуални агро новини.България ще внася пшеница безмитно в Турция.

България ще внася пшеница в Турция, без да плаща мито. В списъка са още Казахстан, Босна и Херцеговина, Франция и Канада. На 15 март тази година южната ни съседка въведе критерий за произход за безмитен внос на зърно, слънчогледово олио и шрот, ориз и бобови култури.

Прави впечатление, че от списъка отсъства Русия , доскоро основен доставчик на Турция. През миналия сезон Федерацията е внесла 4 милиона тона. Сега обаче митото е 130 процента.

Според търговци в Турция, причината се крие в руската забрана за внос на турски домати и други храни и продукти. Ембаргото бе въведено след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребител близо до турско-сирийската граница в края на ноември 2015 година.

От създалата се ситуация вече спечелиха Украйна, Унгария, Литва и Латвия, които този месец ще могат безмитно да доставят в Турция общо половин милион тона пшеница. На по-късен етап нашата страна, заедно с определените от турска страна, също ще може да изнася зърнени култури за южната ни съседка, без да плаща вносни мита.