Актуални агро новини.ЕС и Норвегия разширяват безмитния стокообмен.

Европейският съюз и Норвегия договориха взаимна безмитна търговия за 36 вида продукти – храни, млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, фуражи. Споразумението между Брюксел и Осло идва след преговори в рамките на две години, пише Topagrar.com.

За вноса на месо, мляко, зърно, зеленчуци и декоративни растения Норвегия дава на Европейския съюз квоти. За сирената годишната квота е хиляда и двеста тона. В замяна Норвегия ще може да изнася до 700 тона пилешко месо, както и определено количество консервирано месо и вътрешности. Норвегия е на осмо място като пазар за европейските продукти. През последните 10 години износът за скандинавската страна непрекъснато расте, за да достигне 2,5 милиарда евро през 2016-та.

"Споразумението ще разшири пазара за европейските фермери", изтъкна европейският комисар по земеделието Фил Хогън при подписването на документа. През миналата година Европейският съюз е бил световен първенец по износ на храни и селскостопански продукти на стойност 130 милиарда евро.

Споразумението предстои да бъде ратифицирано от Съвета на Европейския съюз и от Европейския парламент.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));