Актуални агро новини.ССА и БАН планират протест на 11 май в София.

Учените от Селскостопанска академия и Българската академия на науките обмислят да организират национално шествие с протестен митинг. Планира се на 11 май - църковния празник на светите братя Кирил и Методий, центърът на София да бъде блокиран. Това съобщиха от Федерацията на независимите синдикати от земеделието. Причината – обидно ниското заплащане на служителите.

Синдикатът, съвместно с КТ „Подкрепа“, ще настояват за спешна среща с новото правителство в първите дни след сформирането му. Според тях проблемът е наболял и отново се заражда недоволство сред учените, защото хора с магистърско образование в системата получават месечна запла от 460 лева. „Аз чета всички предизборни програми, които бяха и на управляващата партия, която ще бъде сега, макар и в коалиция – всички говореха за увеличение на доходите. Ето сега – добре дошли, кажете какво ще правим по вашите програми, защото квалифицираният работник не може да бъде унижаван по този начин. С тази политика на държавата с всеки изминал ден правим голям отлив на високо квалифицирана работна ръка“, коментира Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати от земеделието.

Синдикатите съобщиха, че ще организират и работни срещи, за да бъдат набелязани конкретни стъпки за ефективна подкрепа на науката у нас. Секторът е хронично недофинансиран. „Очакваме една съвместна среща между ръководствата на селскостопанска академия и БАН, за да уточним поредица от пресконференции, кръгли маси и други срещи, които трябва да доведат до резултат. Все пак очакваме да има редовно правителство, пред което трябва да настояваме за актуализация на този бюджет, който е изключително недостатъчен“, обясни Светла Василева.

Над 1100 са работещите на минимална заплата в Селскостопанска академия, припомнят от Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Тези служители получават 460 лева месечно възнаграждение. 

Автор: Данаил Андреев

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));