Актуални агро новини.Реколта 2017 при зърнените култури.

Пламен Пенчев, един от големите земеделски производители от района на Бяла Слатина направи анализ на пазарната ситуация. 

Към момента хлебна пшеница в района на област Враца, миналогодишна реколта се търгува на цена от 320 лв/т. Основателни или не слуховете са, че по време на жътва цената й ще падне до 250 – 260 лв/т. „Дано не се случи така – дано цените да не паднат под тези нива. Според мен земеделските производители трудно ще издържат на такива цени“, сподели Пенчев.

Като се махнат разходите за  рентата на земята и останат вложенията за обработки , препарати за растителна защита и торове сметката е 90 лв/дка. „Предстои още поне едно пръскане с фунгицид. В зависимост от метеорологичните условия може да бъдат и две. Ако настъпи пик на нападения от дървеници ще има и пръскане с инсектицид за дървеници. Това слага още около 10 лв/дка, т.е. пшеницата ще стъпи около 100 лв/дка“, каза Пламен Пенчев. 

Печалбата е 20 лв/дка и не е достатъчна за реинвестиции. За поредна година и цените на пшеницата са ниски. До момента рапицата в северната част на страната, за разлика от южната, се развива много добре, но тя едва ли ще компенсира ниската цена на зърното. „Не мисля, че може да стигне 900 лв/тон. Според мен ще бъде около 720 лв/тон“, коментира Пенчев.

Цената на слънчогледа от старата реколта се е сринала на нива между 680-670 лв/т от 700 лв. преди две седмици в разгара на сеитбената кампания. Цената на царевицата е стабилно ниска - 310 лв/т.

Автор: Диана Александрова