Актуални агро новини.Европол конфискува храни менте.

Фалшиви и негодни за консумация храни на стойност 230 милиона евро конфискуваха Интерпол и Европол. При съвместната акция са открити 300 хиляди рибни консерви с изтекъл срок на годност, съобщават от полицейската служба в Хага.

При един от случаите престъпна групировка в Португалия е сменила картонените опаковки в опит да ги пласира на пазара. Заловени са и италиански измамници, смесили червено вино с чист алкохол. От Европол поясниха, че все по често международни и местни банди фалшифицират хранителни стоки. Сред тях са както зехтин и бульони на кубчета, също луксозни продукти като черен и червен хайвер и скъпи вина. В Германия са открити партиди течен шоколад, който може да бъде опасен за хора с алергии. В опаковките, общо 1300 килограма, е имало 8 процента фъстъци. Подобна измама е установена и в Италия, където в бурканчета с лешникова паста е имало 45 на сто други ядки. Властите са категорични, че става дума за предумишлени действия, тъй като подобни големи количества не могат да бъдат случайност. В акцията са участвали служители на полицията, митниците и контролните органи, отговарящи за сигурността на храните. Направени са над 50 хиляди проверки в 61 държави, 20 от които в Европейския съюз. Конфискувани са 10 тона храни и 26 милиона литра напитки.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));