Актуални агро новини.Дървопреработватели със съмнения за злоупотреби при електронните търгове.

Дърводобивни и преработвателни фирми от поречието на Струма и Места поискаха спиране на електронната система за продаване на дървесина. Според заетите в бранша системата позволява упражняване на корупционни практики и прокарване на лобистки интереси.

Представители на десетки фирми в сектора се събраха на протест пред сградата на Югозападното държавно предприятие в Благоевград. Съмненията са ,че електронните търгове за добив и преработка на дървесина са компрометирани умишлено, с цел обслужване на определени интереси в бранша и унищожаване на малкия и среден бизнес. Феди Башур цитира случай от последния търг. Случаят е документирал с електронен запис.

“Работиме, играеме търга с две фирми. Изгубихме последните минути ,като ни се блокира системата и то всичко е доказано с факти. Как ни блокира системата, как не ни пусна последните 20 секунди, до последната секунда водиме търга и изведнъж се появи, че друг е спечелил търга с две стъпки от горе. Всичко е документирано с факт”,коментира Феди Башур, дървопреработвател.

Системата за провеждане на електронни търгове за добив и преработка на дървесина беше въведена през миналата година. От ресорното министерство бяха категорични, че това ще спре корупцията в сектора.  

„Това е една система динамична, ако е възникнала грешка в самата система, в самия елекетронен търг, нали за това сме в този процес, за да бъдат коригирани нещата“, обясни Ваня Каменова, член на УС на ЮЗДП.

На втори май предстои още една среща между представители на дърводобивния и дървопреработвателен сектор и ръководството на ЮЗДП в Благоевград.

Автор: Снежана Любенова

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));