Актуални агро новини."Четири лапи" започна кампания за безплатно чипиране на домашни кучета.

Българският клон на международната организация за защита на животните "Четири лапи" обяви, че по случай Световния ден на ветеринарните лекари, който тази година се отбелязва на 29 април, започва кампания за безплатно чипиране на домашни кучета. Целта на акцията е да се популяризира задължителната идентификация на домашните любимци.

Манипулациите ще се извършват в клиниката на организацията в столичния район "Банкя". Това обаче няма да е единствената безплатна услуга, която ще се предлага. Освен поставяне на микрочип животните ще получат също и безплатна ваксинация и международен паспорт.

Услугата ще се предлага до края на седмицата и от нея ще могат да се възползват собствениците на кучета, които не са предназначени за разплод или за продажба.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на телефона на клиниката на "Четири лапи", който е 0888 404 447 , а самата клиника ще приема посетители през уикенда между 9 и 17:30 ч.

От началото на тази година е задължително всички домашни кучета да имат поставен микрочип, като по този начин се цели да бъде ограничено изоставянето на домашни любимци. Ветеринарният лекар, поставил микрочипа, има задължение да въведе данните на кучето и неговия собственик в единната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните. Глобата за собственик на куче без имплантиран микрочип е 200 лв.

Световният ден на ветеринарните лекари се отбелязва в последната събота на април от 2000 г. насам, като по този начин по целия свят се обръща внимание на теми, касаещи здравето и грижата за животните.