Актуални агро новини.И през следващите няколко години Китай ще увеличава вноса на мляко и млечни продукти.

И през следващите няколко години Китай ще увеличава вноса на мляко и млечни продукти, но темпът постепенно ще се забавя. Това става ясно от публикуваната в Пекин официална средносрочна прогноза на агроведомството за периода до 2026 година.

Над 14 милиона тона млечни продукти, т.е. 11 процента повече, отколкото през 2016-та ще бъдат внесени през настоящата година. До 2026-та импортът трябва да нарасне до 19 милиона тона. Прогнозата е на земеделско министерство на страната. През последното десетилетие вносът се е увеличавал годишно със средно 14 на сто.

В същото време се очаква и значителен ръст на местното млекопроизводство. След 10 години то би следвало да достигне близо 45 милиона тона, с около една пета повече, отколкото към настоящия момент. Ще има по-голямо търсене на както на прясно, така и на сухо мляко.

Анализатори посочват, че правителството се стреми да увеличи производството и преработката на млечни продукти в страната. В случай, че населението покаже по-голямо доверие в сигурността на храните от собствено производство, това би допринесло за намаляване на необходимостта от внос.

, , id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));