Актуални агро новини.Планират нови сечи и строежи в Пирин.

На власт дойде ново правителство и имаме шанс още в началото на управлението му да съберем 100 000 подписа за спасяването на Национален парк „Пирин“. Това призовават от WWF.

Пирин е обект на злоупотреби от десетки години, но наскоро беше премината опасна граница. Изработен е план за неговото управление, който открито разрешава сечи и строежи в огромни мащаби в иначе неголемия национален парк.

Според проекта за план в Пирин ще може да се сече на 60% от територията на националния парк (при сега разрешени 0%) и ще може да се строи 12,5 пъти повече от сега!

Ако това се случи, крехкият баланс на високопланински езера, местни видове и вековни гори в този обект от световния списък на ЮНЕСКО ще бъде загубен завинаги...

Преди 6 месеца WWF стартира световна кампания за опазването на Пирин. Тя обедини хора от цял свят в защита на българската природа. За първи път десетки хиляди от Австралия и Япония през Русия и скандинавските страни до Южна Америка лично изпратиха послание до българския премиер с настояване паркът да бъде категорично защитен.

Въпреки огромната подкрепа - досега премиерът на България е получил над 88 000 лични писма за Пирин - на власт идват нови министри, които дават знаци , че все пак ще приемат унищожителния план за управление.

От природозащитната организация призовават да защитим Пирин, като изпратим своя апел на  wwf.bg/pirin.