Актуални агро новини.През 2016 г. площите с ГМО са достигнали рекорден размер.

Рекордните 185 милиона хектара са били засети през 2016 година с генетично променени култури, показват статистическите данни на Международната служба за постиженията в прилагането на биотехнологиите в селското стопанство. Спрямо предишната година е установен ръст на площите с 3 процента.

За 2016-та най-голямо увеличение е имало в Бразилия - плюс 11 процента - и в Съединените щати - плюс 3 на сто. Аржентина, която също отглежда генно-модифицирани култури, е свила своите площи с 3 процента, след като фермерите са засели повече царевица и слънчоглед за сметка на соята. В Китай, където на огромни площи се отглежда ГМО-памук, намалението е с близо една четвърт, заради ниските цени на суровината и натрупаните световни запаси.

Генно-модифицираните култури влизат в употреба през 1996 година, когато е издадено първото разрешение за сеитба. До 2014-та се наблюдава ръст на площите. Вследствие на поевтиняването на основни култури като царевица и соя, през 2015 година анализаторите отчитат намаление.

В момента такива култури се отглеждат в 26 държави. На половината ниви е засята соя, следват царевица, памук и рапица. Съединените щати водят класацията със 73 милиона хектара, втора е Бразилия с 49 милиона , а на трета позиция се нарежда Аржентина с близо 24 милиона хектара.