Актуални агро новини.Политиката в сектор рибарство и борбата с Африканската чума по свинете обсъждат в ЕС.

Политиката в сектор рибарство и борбата с Африканската чума при свинете са основните теми на днешното заседание на Аграрния съвет на Европейския съюз. Земеделските министри от страните-членки ще обсъдят конкретни мерки за опазване на рибните популации, както и за защита на морските екосистеми като част от реформите на Общата селскостопанска политика.

Въпросите засягат основно техническото оборудване на риболовните кораби, минималните разрешени размери на рибите, забранени за риболов региони и забрани по време на размножителния период. Сега действащите правила са прекалено сложни, затова Европейската комисия още през март 2016-та внесе предложения за тяхното опростяване. Това включва намаляване на бюрокрацията и броя на наредбите, възможността за взимане на гъвкави решения, базирани на научни данни, както и по-добра координация на регионално ниво. По настояване на Полша ще бъде обсъдена и борбата с Африканската чума при свинете, най-вече в съседните на Съюза държави. Заболяването все още представлява опасност за европейското свиневъдство, като най-осезаемо този риск се усеща в Полша и Балтийските държави.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));