Актуални агро новини.Всеки ден в Швейцария три ферми преустановяват дейността си.

Всеки ден в Швейцария три ферми преустановяват дейността си. Тенденцията се е затвърдила и през миналата година, когато са изчезнали общо близо 1000 стопанства. Това са били най-вече малки конвенционални ферми. Биоземеделието от друга страна бележи нов ръст.

През 2016 година в Швейцария е имало 52 300 селскостопански предприятия, с 990 по-малко, отколкото през 2015-та, става ясно от цифрите на официалната статистика. Броят на затворените ферми през последните десетилетия е стабилен, всяка година около 1000 стопани се отказват от дейността си. 1980-та в страната са работили двойно повече стопанства.

Най-засегнати са малките семейни ферми, които не работят на печалба. От друга страна расте броят на стопанствата, обработващи повече от 30 хектара земя. В положителна посока се развива и биоземеделието. Фермите в този сектор наброяват над 6300, като за година са се увеличили със 100.

През 2016-та в селското стопанство в Швейцария на пълно работно време са работели малко над 153 хиляди души, с процент и половина по-малко от 2015-та. Една трета от тях са били жени.

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));