Актуални агро новини.ЕС ще измести САЩ при износа на пшеница.

Европейският съюз ще измести Съединените щати от първата позиция при износа на пшеница. Това сочи прогнозата на американското земеделско министерство за следващата стопанска година.

През 2017/18-та година 28-те държави от Евросъюза ще експортират 31 милиона тона пшеница, в това число и брашно. За настоящата кампания прогнозата е за 27 милиона тона. Съединените щати ще изнесат по-малко от 27 милиона тона , което им отрежда едва третото място в класацията. На второ място е Русия с 29 милиона тона. Канада ще увеличи доставките си за чужбина от 20 на 22 милиона тона и така ще се изравни с Австралия. За Украйна се прогнозира спад от близо 3 милиона тона.

В световен мащаб международната търговия с пшеница се очаква да достигне малко над 181 милиона тона. Ще има лек спад на реколтата от 2 процента. Американските експерти смятат, че фермерите в САЩ ще приберат само 50 милиона тона - с над 20 на сто по-малко, отколкото през 2016 година. Причината - голямото свиване на площите, както и по-малките добиви, които няма да надхвърлят 3,2 тона от хектар. Снежната буря, засегнала през април големи части от Средния Запад също влияе на прогнозата. Руската реколта тази година ще бъде в размер на 67 милиона тона, втората най-голяма в историята. За Европейския съюз се предвиждат общо 151 милиона тона.

Публикуваните цифри на ведомството във Вашингтон все още са несигурни. Статистиката показва, че през последните 36 години отклонението на майската прогноза от действителните реколти в чужбина е в рамките на средно 15 милиона тона. За Съединените щати отклонението е средно 3 милиона тона.