Актуални агро новини.АМБ започва разяснителна кампания по Наредба 2.

Асоциация на млекопреработвателите в България (АМБ), съвместно с Националния съюз на говедовъдите в България, Националното сдружение на месо и млекопроизводителите, Сдружение „Тракия милк“ , Национална асоциация на животновъдите започва провеждане на разяснителна кампания по изпълнението на Наредба 2, приета на  23.02.2017 г.  за специфичните изисквания на производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продуки и официалният им контрол. Тази кампания се налага, тъй като възникват много въпроси. Изискванията, които са залегнати в Наредбата, и са нови са за лабораторни изследвания на : точката на замръзване да е не по-висока от минус 0,507, и маслеността да е по-висока или равна на 2,6 %.

От БАБХ инициираха среща се представиха резултатите от първия и втория етап от изпълнението на Плана за действие на България за укрепване на схемата за тестване на качеството на суровото краве мляко. На представителите на животновъдите бяха разяснение в детайли какво означават резултатите и какви са съответните изисквания на законодателството.

Припомняме, че БАБХ прилага плана за тестване на качеството на суровото краве от началото на 2016 година. При подписването на договора за присъединяване на България към ЕС българския бизнес в млечния сектор получи възможността да преработва все още неотговарящо на изискванията на ЕС сурово краве мляко, предназначено само за национален пазар в рамките на определен преходен период от време. Според действащата правна мярка на ЕС преходният период ще приключи на 31.12.2015 г. Благодарение на изготвения  план не беше спрян достъпа на българското мляко и млечни продукти до пазара.

В семинарите ще участват фирми фирми от млекопреработвателната промишленост, животновъди, представители на частни лаборатории, както и контролните органи от БАБХ, ОБДХ и МЗХ.

РАЗЯСНИТЕЛНАТА КАМПАНИЯ ЩЕ БЪДЕ ПРОВЕДЕНА В СЛЕДНИТЕ ГРАДОВЕ:

22 май 2017 г. – Пловдив-конферентна зала „Пълдин“, хотел „Санкт Петербург“ 26 май 2017 г.- Стара Загора – конферентна зала  хотел „Верея“ 30 май 2017 г. – Шумен – конферентна зала хотел „Шумен“ 6 юни 2017 г.- Враца – конферентна зала хотел „Хемус“ 9 юни 2017 г. – София ,хотел „Централ форум“ 

Лектори на семинарите ще бъдат водещи експерти от БАБХ. Участие ще вземат експерти от дирекция „Животновъдство“ при МЗХ, които ще изслушат поставените въпроси, ще ги обобщят и ако е необходимо ще внесат промени в Наредба 2.

Подробна програма на кампанията може да видите ТУК...