Актуални агро новини.Ще бъде ли разрешен електрориболова в ЕС ?.

Европейският съюз обмисля дали да разреши морския риболов с електричество. За момента методът се използва само от холандски и белгийски кораби, и то само в пилотни проекти. Иначе е забранен.

При последното заседание на Аграрния съвет в Брюксел, министрите се споразумяха да разрешат електро риболова при условие, че има научни експертизи за отражението на метода върху рибните популации и морската фауна. По въпроса трябва да се произнесе и Европейският парламент.

По данни на Европейската комисия от миналия август, общо 79 рибарски кораби от Белгия и Холандия са практикували електрориболов. При тази техника вместо тежките тралове, които разрушават морското дъно в търсене на придънни видове като калкан и камбала например, се използват електроди, по които за кратко се пуска ток, който подплашва рибата, вдига я от дъното и я прави по-лесно уловима. Природозащитници критикуват метода.

От WWF изразиха опасения, че предложението на министрите дава възможност за допускане на потенциално опасен риболовен метод, при който по-дребни риби умират. Предвидените научни доклади не са достатъчни, трябва да се изготви цялостна оценка на въздействието върху околната среда, смятат еко-активистите.

 

, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));