Актуални агро новини.Рекордна реколта от царевица и соя в Бразилия.

Прогноза за рекорден ръст на зърнените и маслодайните култури в Бразилия - с 24 на сто през новата стопанска година. Царевицата и соята са на чело на високите нива, показват данните на анализаторите. Бразилия е вторият по големина производител на соя и третият на царевица в света.

През миналата година в страната са прибрани 186 милиона тона зърнени и маслодайни култури. Площите са се увеличили с 3.5 на сто за една година - това са 60 милиона хектара. Соята и царевицата представляват почти 90% от зърното, произведено в Бразилия. При соята се очаква ръст с 18%, а при царевицата - с 39 на сто. Реколтата от соя се очаква да достигне 113 милиона тона, а тази от царевица - 93 милиона тона. Прогнозите предвиждат износ на соя от 63 милиона тона, с 10 милиона повече в сравнение с миналата година. При царевицата експортът ще надхвърли 25 милиона тона, при 19 милиона година по-рано. При соята запасите ще бъдат 4.5 милиона тона, второто най-високо ниво от десет години насам. За царевицата, запасите ще са над два пъти по-високи от миналогодишните. Реколтата от ориз и боб също се очаква да нарасне - съответно с 12 и 32%.

 

 

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));