Актуални агро новини.Неблагоприятна година се очертава за испанските зърнопроизводители.

Неблагоприятна година се очертава за испанските зърнопроизводители. Заради сушата те са заплашени от загуба на половината реколта. Ето и каква е картината в отделни региони на страната:

По данни на земеделското сдружение АСАЯ, в което членуват повече от 200 хиляди фермери, при зимната пшеница реколтата ще бъде с 50 на сто по-малка в сравнение с рекордните количества през миналата година. При запазени близо 6 милиона хектара площ, земеделските стопани ще приберат най-много 9,5 милиона тона, сочи прогнозата на сдружението. При най-слабата реколта за последните години, тази през 2012-та, са получени малко над 12 милиона тона, припомнят от АСАЯ.

Щетите ще са различни за отделните региони. В централната автономна област Кастилия и Леон те ще бъдат най-големи , до 80 процента, тъй като там през последните месеци са паднали най-малко валежи. За Каталония, със столица Барселона, се очакват загуби от 15 на сто. Сушата ще продължи поне още няколко седмици, прогнозират метеоролозите, а температурите ще се покачват.