Актуални агро новини.Зеленчукопроизводителите на протест.

Зеленчукопроизводители се заканват на протест. Причината - петкратното увеличение в тарифите за напояване през тази година. Според бранша скокът в стойността не е съгласуван с тях и ще ги принуди да вдигнат крайната цена на продукцията.

Производителите нa плодове и зеленчуци предлагат да се заплаща само реално изразходваната вода по водомер, без да се начисляват допълнителни разходи за течове и загуби по трасето. Според тях трябва да отпаднат таксите за поливките, защото са неоснователни и няма как да се контролират и отчитат обективно.

По време на служебния кабинет ръководството на Напоителни системи предложи увеличението. Планирано е тази година да се напояват над 3 млн. дка, от които 111 хил. дка са само с оризища. Фермерите считат, че не е справедливо земеделските стопани, ползващи вода за „гравитачно" напояване, да останат на същите цени като през сезон 2016-ет, тъй като при тях няма водомери. Василев е уверен, че преговаряйки с администрацията ще стигнат до консенсус.

Друга мярка, според бранша е да се даде 1 година гратисен период на тези земеделски стопани, които не са инсталирали водомери. Друго настояване е въвеждането на лимит за вода с по-ниска цена за фермерите, които имат изградени системи за капково напояване и са заявили по-ниски поливни норми за конкретни култури.

Автор: Мирела Спасова

 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));