Актуални агро новини.Ще напуснат ли Съединените щати Парижкото споразумение за климата.

Ще напуснат ли Съединените щати Парижкото споразумение за климата? Коментарите за подобна крачка се появиха в няколко новинарски сайта във Вашингтон, но не бяха потвърдени от Белия дом. Самият президент Доналд Тръмп написа в социалните мрежи, че ще обяви решението си през следващите дни.

В първите съобщения се твърдеше, че Тръмп вече е решил да изведе страната си от Споразумението за климата, подписано от над 200 държави. Оставало да се уточнят подробностите, което щяло да стане в тесния кръг на президентските съветници. Още по-радикална стъпка би било , , ако Тръмп реши да излезе и от Рамковата конвенция за климата на Обединените нации, която е в сила от 1994 година, коментират медиите отвъд Океана.

Напускането на Парижкото споразумение би представлявало победа на радикалните съветници в Белия дом, които лобират за интересите на американската енергетика и тежка индустрия. Тази браншове се чувстват най-застрашени от евентуални ограничения, наложени от екологични съображения. В същото време социологически проучвания в Съединените щати показват, че две трети от населението са за оставане на страната в Парижкото споразумение.