Актуални агро новини.Рекордно висока глоба за компания от хранителната индустрия, която беше уличена в корупция след избухналия в Бразилия скандал.

Рекордно висока глоба за компания от хранителната индустрия, която беше уличена в корупция след избухналия в Бразилия скандал. Извънсъдебното споразумение е за над 3 милиарда долара. Случаят разклати стола на президента Мишел Темер.

Плащанията ще започнат през декември 2017 година. Мащабните разследвания за корупция в Бразилия продължиха три години. В хода на делото се появи и информация, че страната години наред е изнасяла развалено месо, тъй като държавните органи по качеството на храните са били подкупвани, за да сертифицират продукти.  Смята се, че през последните години компанията е изразходвала близо 184 млн. долара, за да подкупи 1 900 политици в страната. Бразилските правила за сделки с корпоративни субекти изискват глоби между 0.1% и 20% от годишните продажби. Акциите на предприятието са се понижили с повече от 20 на сто към средата на май, поради опасения, че скандалът може да ограничи възможностите за финансиране на дейността. Припомняме , че новината за големия бразилски скандал се появи в средата на март, когато федерални агенти започнаха да разследват дейността на най-големите бразилски компании за месо. Служители на тези компании бяха обвинени в подкупване на инспектори, което им позволявало да продават развалено месо на държавни училища и износ на заразено със салмонела месо за Европа. В резултат на мащабното разследване 45 държави въведоха ограничения върху вноса от Бразилия.