Актуални агро новини.Обединени земеделци се поклониха пред Стамболийски.

„Александър Стамболийски е далновиден държавник, републиканец и непоколебим реформатор. Неговите политически борби и делата му оставят дълбоки следи в българската история.

Идеологът на земеделското движение е първият политик, който пледира за създаване на Европейски съединени щати и пророчески вижда формирането на Европейския съюз.

Народен трибун, републиканец и общественик, той ни остави своя завет да изградим силен и независим Земеделски съюз!”.  Това заяви на 11 юни 2017 г. в местността Янини грамади над село Славовица председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева.

Там стотици земеделци и демократи  се събраха на Националния възпоменателен събор в памет на  земеделския лидер, политик и държавник, убит зверски преди 94 години от своите политически противници.

Гости на събитието бяха зам.-председателят на 44-то Народно събрание и народен представител от ГЕРБ г-жа Цвета Караянчева, Жаклин Толева – председател на БДФ, председателите на БСДП и РДП Йордан Нихризов и Захари Петров, Десислав Дянков - член на НКС на ПП "Движение Демократично Действие - Д3", представители на местната власт и синдикални организации.

Поздравителни адреси към събора изпратиха депутатът от ГЕРБ Десислава Костадинова и кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Днес се прекланяме пред Александър Стамболийски – политик, държавник и земеделски лидер. Радвам се, че вече 94 години вие, земеделците, почитате тази дата и държите паметта жива. В днешното време, когато са ни нужни такива личности, трябва да помним направеното от тях, защото то носи мощен заряд! Като се връщаме в миналото, ние черпим сила, знание и почит, заяви в приветствието си към участниците в събора зам.-председателят на парламента Цвета Караянчева.

Велик парламентарист, министър-председател и земеделски водач - Стамболийски провежда дръзки, мощни реформи. Някои не ги оценят, но едно е ясно – той е далновиден политик и многопластова личност с поглед в бъдещето и идеи, които е бил готов да защити дори с живота си, каза тя.  По думите й Стамболийски е харизматична личност, защото за кратко време успява да стане кумир за селските маси в България. Идеите му,  сред които защитата на малките и средните земеделски стопани и всеобщото образование, подкрепено от държавата, са приложими и днес. Направеното от него ни задължава да бъдем отговорни пред обществото и неговото бъдеще. Лидер и държавник, човек  признат в цял свят, Стамболийски е емблема не само за земеделското движение, но и за историята, подчерта  Цвета Караянчева. 
Тя поздрави участниците в Националния събор от председателя на парламента Димитър Главчев и от министър-председателя на България Бойко Борисов и ги призова да пазят и изпълняват с гордост заветите на Стамболийски.

Върху необходимостта от обективен прочит на миналото акцентира в словото си и Петя Ставрева. Тя изрази несъгласие с опитите за дискредитиране на личността на Стамболийски и на земеделското управление.

Председателят на Обединени земеделци засегна и темата за консолидацията на земеделските сили и подчерта, че това е отговорен процес, който изисква почтеност и доверие. Затова от партията никога не са толерирали  опитите за подмяна. 

В хоризонта на предстоящото председателство на ЕС Ставрева призова за консолидация на партиите в център-дясно на принципна основа, и за загърбване на теснопартийния егоизъм. Отминалите парламентарни избори показаха, че разделението на десницата работи против собствения й успех. В резултат на това много български граждани останаха непредставени в парламента, каза тя и подчерта, че Обединени  земеделци винаги са полагали усилия за изграждане на мостове между партиите от демократичната общност.

Ставрева очерта и приоритетите на партията като подчерта необходимостта от развитие на България на регионите.  От Обединени земеделци се обявиха за насърчаването на дребното предприемачество, развитието на бизнеса и създаване на условия, гарантиращи на младите хора възможности за по-добра реализация в родината. 

Зам.-председателят на партията и домакин на събитието, председателят на областната съюзна организация инж. Емил Йончев говори за живота и делото на земеделския лидер.

„Безупречен политик“, в своето 4-годишно управление Стамболийски извежда България от Втората национална катастрофа като прави смели и непопулярни реформи и приема редица закони, актуални и днес , , каза Йончев. Той също изрази несъгласие с тенденциозния исторически прочит на неговото управление.

По-късно членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, гостите и земеделците от цялата страна поднесоха венци и цветя в костницата на Александър Стамболийски – пантеона на земеделската Голгота.