Актуални агро новини.След два регистрирани случая в Румъния у нас няма опасност от антракс.

Антракс в Североизточна Румъния. Двама души са заразени при контакт с крава в окръг Ботошани. Епидемиологичната ситуация в страната се изследва от ресорните ведомства. Към момента няма опасност болестта да се пренесе и у нас, тъй като животните в стационарните огнища са ваксинирани.

Съгласно Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите още през април и май е направена ваксинация срещу антракс на близо 60 хиляди овце и 25 хиляди говеда в стационарните огнища у нас. По думите на доктор Цветков от Ветеринарния съюз ваксинацията е направена по-рано от обикновено.

Последното огнище у нас беше регистрирано в силистренското село Ситово през юли миналата година. Вследствие на заразата бяха умъртвени 26 животни. До тогава животните там не са подлежали на ваксинация, тъй като в последните 30 години в населеното място не е констатирано заболяването.

Направената ваксинация у нас е достатъчна като превантивно взети мерки, допълва доктор Цветков. Вирусът е патогенен за всички видове селскостопански и диви бозайници , предимно тревопасни. Боледуват всеядни бозайници и човека. Най-чувствителни са кози, овце, говеда и елени. Свинете имат устойчивост, но въпреки това боледуват от гърлена форма на антракс.

Автор: Мирела Спасова