Актуални агро новини.За разширяване на търговските отношения с Куба и вдигането на ембаргото призоваха американски законодатели.

За разширяване на търговските отношения с Куба и вдигането на ембаргото призоваха американски законодатели. Сенаторите са внесли законопроект за регламентиране на търговията със селскостопански продукти между Съединените щати и Куба. Законодателите настояват за постоянни ангажименти към кубинската страна.

Въпреки че Куба е близо до Съединените щати, американските производители са изправени пред сериозни предизвикателства. Куба е 3-милионен пазар за внос на зърно и маслодайни култури, но се обслужва от конкуренти , разположени на хиляди километри. Това е уникална ситуация, в която страните могат сами да премахнат търговските бариери, заявяват зърнопроизводителите. Първият елемент, който трябва да бъде разгледан, е премахването на ограничението за експортно кредитиране. Вдигането на тези кредитни ограничения е необходимо за изравняване на условията. В момента американските производители работят в неблагоприятно положение. Настоящата забрана за предлагане на акредитиви и изискване американски селскостопански продукти да бъдат закупени с пари в брой или чрез гаранции от чуждестранни банки поставя Съединените щати в неблагоприятно положение спрямо ключовите конкуренти.

Припомняме ви, че страната отново продължи с една година - до 14 септември 2017 г., търговското ембарго срещу Куба. Двете страни обявиха в края на 2014-та, че започват работа по постепенното нормализиране на отношенията. Съединените щати облекчиха някои санкции срещу Куба, въпреки че действащото над половин век търговско ембарго остава в сила. Кубинският външен министър Бруно Родригес обяви, че загубите от търговското ембарго само от март 2015 г. до март 2016-та възлизат на близо 5 млрд. долара.