Актуални агро новини.Храни - фалшификати у нас и на световния пазар.

Хиляди тонове фалшифицирани храни и напитки са били конфискувани от европейския пазар само през миналата година. Подобни хранителни продукти присъстват и на родния пазар. Експертите отбелязват, че основната цел е свързана с финансова печалба. У нас обаче липсват систематични проучвания, които да обобщават информацията, заяви Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители".

Най-често се фалшифицират млечните продукти. През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на подмяна на класическите съставки с растителни мазнини и други добавени вещества като калций.

Наличието на подобни продукти е в нарушение на законодателството в областта на храните. Големият проблем е в тяхното разкриване. За целта са необходими лабораторни анализи, които са скъпи, подчерта Николов. От друга страна, проверките на всеки тир не винаги са възможни.

Основната отговорност носи производителят на дадена храна. Най-фалшифицираните продукти в световен мащаб са маслиновото масло, рибата и биохраните, показва проучване на Българската агенция по безопасност на храните. У нас продължават и тестовете за двоен стандарт при продуктите от Източна и Западна Европа.

Автор: Цветелина Влайкова

 

, 'script', 'facebook-jssdk'));