Актуални агро новини.Земеделско училище с иновативни идеи за бизнес.

За четвърта поредна година в България се проведе проекта "Афлатийн", който търси млади и амбициозни младежи от цялата страна. За първи път част от проекта беше програмата „Лагер на предизвикателствата", в която се включи и едно от земеделските училища у нас. Целта е учениците да представят бизнес и иновативни идеи, с които да спечелят безвъзмездно финансиране.

До момента, проектът събира над 1600 ученици от цялата страна и продължава своето развитие, а тази година в новата програма се включват общо 16 училища.

„Идеята е всъщност ученици от всички пилотни училища да представят своите бизнес идеи за социално и финансово предприемачество, да ги сборят, да обменят опит, да видят кой е най-добър, да се вдъхновят и когато се върнат в своето училище да си реализират техните идеи на практика!", обясни Десислава Денева-нац. координатор - „Афалтийн" България.

Така младежи на възраст от 15 до 18 години могат да мислят с какви проблеми се сблъскват, навлизайки в живота, какво не им харесва и да работят в посока на изграждане на вид промяна под формата на иновативен проект. Няма ограничение за сферата на предприемаческите идеи.

Единственото земеделско училище, което участва тази година в програмата „Лагер на предизвикателствата" е земеделското училище „Добруджа" в Силистра.

„С ученици от нашето училище, днес, сме в Габрово, за да защитаваме идеи за социални предприятия, които сме избрали така, понеже сме най-силни, да бъдат в насоката, в която се обучават и нашите ученици, свързана със земеделието и селското стопанство изобщо!", коментира Галина Даскалова-преподавател-ПЗГ „Добружда" -Силистра.

Първата идея измислил десетокласникът Тодор. Хрумнала му, благодарение на градинската и земеделската работа вкъщи.

Автор: Юлияна Цанева

 

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));