Актуални агро новини.Полша поиска да извади от ЮНЕСКО последната равнинна гора в Европа.

Природозащитната организация WWF e дълбоко загрижена заради намерението, изказано от полския министър на околната среда Ян Шишко, да поиска отмяната на статута на обект под закрилата на ЮНЕСКО за Беловежката гора. Въпреки международната подкрепа за последната равнинна вековна гора в Европа, правителството във Варшава не се отказва от намерението си да продължи с масовите сечи, които дори се опитва да представи като природозащитна мярка.

Беловежката гора е най-добре запазената горска екосистема и последната равнинна вековна гора в Европа – дом на най-голямата популация на зубъра. Тя обхваща над 140 000 хектара в Полша и Беларус и на полска територия е част от европейската мрежа Натура 2000 и обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО и въпреки това е заплашена от тройно увеличаване на интензивността на сечите. Тази мярка е замислена като средство за борба с корояда, макар че короядът, както и загиващите смърчови дървета са част от естествените процеси , които са оформяли Беловежката гора през столетията.

Отмяната на статута на обект от световното природно наследство на ЮНЕСКО за Беловежката гора ще я постави в опасност да бъде унищожена, посочи Дариус Гатковски, експерт биоразнообразие от WWF Полша. По думите му нищо не би могло да замени най-добре запазената равнинна гора в Европа и трябва да се направи всичко възможно тя да бъде съхранена, а не изсечена.

Намерението на полското правителство идва броени дни преди 41-та сесия на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, която ще се състои в Краков между 2 и 12 юли. WWF призовава делегатите да бъдат особено бдителни към всеки опит да се отслаби защитата върху Беловежката гора.

Изразяваме пълната си солидарност с полските природозащитни организации в опита им да запазят Беловежката гора, посочи Нели Дончева, ръководител на програма „Гори“ във WWF България. Тя припомни, че над 175 хиляди души от цял свят, включително и от България, са се подписали в кампания на WWF против сечите в Беловежа. Очакваме полското правителство да защити интересите на природата, тъй като съхраняването на тази уникална гора надхвърля с много перспективата на един политически мандат и дори на сегашното поколение. Възстановяването на една гора е много по-дълго от човешкия живот, затова трябва да сме изключително внимателни – да не унищожаваме бързо, онова, което не може да бъде възстановено десетилетия или дори векове, добави Дончева.

Тя направи паралел и с казуса с един от българските обекти под закрилата на ЮНЕСКО – Национален парк „Пирин“. И в този случай властите биват упреквани, че прокарват частни бизнес интереси, които вместо да опазват природата на парка, спомагат за унищожаването ѝ. Подобно на Беловежа и Пирин събра международна подкрепа и над 100 000 души поискаха от българския премиер да не приема план за управлението на парка, който би разрешил ново строителство и стопански сечи. Първите 100 000 подписа бяха внесени в Министерския съвет през юни, но все още българското правителство не е обявило ясно дали ще се съобрази с тях.